Climate Change BLOG / Klimaatverandering BLOG

www.klimaatverandering.info Web log about Climate Change, sometimes in Dutch.

23 maart 2005

Auto's toe aan een nieuw ontwerp

Dat Auto's niet efficient zijn dat wist ik wel, maar dat het zo erg is dat wist ik niet. Want wat is het geval: van de energie die er in een auto gestopt wordt komt slechts tussen de 15%-20% daadwerkelijk uit bij de wielen. Van die 20% wordt ongeveer 95% gestopt in het voortstuwen van de auto zelf. Dit houdt dat van die 50 liter benzine die je tankt slechts 1% daadwerkelijk aangewend wordt om jou voor te bewegen. Dus de overige 99% gaat op aan hitteontwikkeling en het voortbewegen van de auto zelf.

Overigens er is hoop zo zijn er veel initatieven om auto's zuiniger en beter te maken. Bekende voorbeelden zijn Toyota en Nissan. Minder bekend is een ontwerp van het Rocky Mountain Institute met de Hypercar. De ultieme eco-auto, vol comfort maar wel zuining. Dit concept model kan doormiddel van slim ontwerp een zuinigheid bereiken van 2,6l op 100 km.

Bron:
http://www.natcap.org/images/other/HBR-RMINatCap.pdf
Hypercar:
http://www.rmi.org/sitepages/pid386.php

21 maart 2005

Bereken je Voetafdruk

In het kader van nog meer testjes kan je hier je zogenaamde voetafdruk of te wel jouw grondgebruik/grondbelasting berekenen.

De Quikscan vind je op:
http://www.surveys.nl/voetafdruk

Het berekenen van je totale voetafdruk in meer detail kan je vinden op:
http://www.voetenbank.nl

Duurzaam ondernemen Business Game

British Telecom heeft op haar website een grappige businessgame over maatschappelijk verantwoord ondernemen. In deze game moet je balanceren tussen alle stakeholders. Natuurlijk zijn de aandeelhouders alleen maar uit op meer geld, het personeel wil alleen maar vrij, etc. Het ziet er goed uit en heeft ook nog wel een educationele waarde

Link:
http://www.btplc.com/Societyandenvironment/Businessgame/

16 maart 2005

Paar korte Feiten over windenergie

Er wordt veel gezegd over windenenergie, onder andere dat het meer energie kost om het te maken dan het oplevert, dat hij maar een beperkte duur stroom kan geven vanwege de wisselende winden en dat het te duur is om zonder staatssteun te overleven

1) Een windturbine produceert in drie tot zes maanden alle energie die nodig was voor zijn productie.
2) Een windturbine wordt pas bij windkracht 10 uitgeschakeld en dat het vermogen tussen windkracht 6 en windkracht 10 constant is (dus niet varieert met de windkracht). Alleen tussen windkracht 2 en 6 varieert de opbrengst van de elektriciteit met windturbines. (overigens als het aanbod van energie niet overeenkomt met de vraag zijn er manieren om het overaanbod op te slaan, bijvoorbeeld door waterstof te maken of door water omhoog te pompen en dan door middel van zwaartekracht electriciteit op te wekken, als er meer vraag is).
3) Dat windmolens zonder staatssteun onrendabel zijn klopt alleen als aangetoond wordt dat de kosten die de staat maakt bij het winnen van stroom uit olie, kolen, kernenergie, bio-massa, waterkracht en zo verder, wezenlijk lager zijn dan die voor windenergie. Het op staatskosten opruimen van olie op zee, de kosten van door vervuiling veroorzaakte ziekten, de schade door de aardbevingen door inklinkende gasvelden dienen dan bij de betreffende energievormen meegerekend te worden.

Bron: http://www.ecn.nl/_files/wind/Mediawind/VNG-Magazine_19-12-03.pdf

15 maart 2005

De kale flanken van de Kilimanjaro

.

Vandaag in Trouw:

"De sneeuw van de Kilimanjaro is bijna niet meer. De enige ijskap van Afrika is in rap tempo aan het verdwijnen. Een eeuw geleden bood 5895 meter hoge berg in Tanzania nog de aanblik van een suikertaart. Sindsdien is meer dan 80% van de glestjer gesmolten....Over vijftien jaar is de ijskap, die de Kilimanjaro ten minste 11000 jaar heeft bedekt, vrijwel zeker verdwenen."

11 maart 2005

Duurzame Energie in Nederland naar 4,5%

ANP bericht van 22 februari:

"Van alle stroom die vorig jaar in Nederland werd verbruikt, was 4,5 procent afkomstig uit de binnenlandse productie van duurzame energie. In 2003 was dat nog 3,3 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag gemeld. De productie van windenergie steeg met 40 procent, mede als gevolg van een stijging van de hoeveelheid wind. De toename van het meestoken van biomassa in elektriciteitscentrales verdubbelde."

Toch wel erg grappig dat er 40% meer windenergie wordt gemaakt doordat er meer wind waait...

09 maart 2005

Bereken je CO2 compensatie

Deze site is 1 van de vele sites waar je je CO2 compensatie kan berekenen.

http://www.treesfortravel.nl/CO2meter.html

Het energieverbuik van een gemiddeld gezin is 3300 kwh en voor gas 1800 m3.

Ik stootte met mijn gezin 15.24 ton ton, dit kon gecompenseerd worden met 762 bomen en kost 2oo euro per jaar. Dat is slechts 15 euro per maand. Eigenlijk zouden we het gewoon moeten doen met zijn allen.

01 maart 2005

Groene Architectuur

Een artikel uit The Economist van een tijd spreekt over groene architectuur.

Gebouwen in de VS zorgen voor 65% van het electriciteitsverbruik, 36% van het totale energie gebruik en 30% van de uitstoot van broeikasgassen. Eigenlijk is heet heel simpel om de gebouwen een minder grote impact te laten hebben op het milieu:

1)Meer gebruik van natuurlijk zonlicht, voordelen hiervan zijn dat er minder energie nodig is voor verwarming en licht maar ook dat de mensen zich prettiger voelen
2)Gebruik van het oppervlakte van een gebouw om wind en zonne energie mee op te wekken. In veel gevallen is dit zelfs een rendabele investering.

Verder wordt er gerept over de zogenaamde LEED standard:

"The LEED standards are intended to produce “the world's greenest and best buildings” by giving developers a straightforward checklist of criteria by which the greenness of a building can be judged. Points are awarded in various categories, from energy use (up to 17 points) to water-efficiency (up to five points) to indoor environment quality (up to 15 points); the total then determines the building's LEED rating. Extra points can be earned by installing particular features, such as renewable-energy generators or carbon-dioxide monitoring systems. A building that achieves a score of 39 points earns a “gold” rating; 52 points earns a “platinum” rating. A gold-rated building is estimated to have reduced its environmental impact by 50% compared with an equivalent conventional building, and a platinum-rated building by over 70%."

Dus effe checken hoe is met jouw Leed rating?

Het hele artikel is te vinden op:
http://www.economist.com/science/displayStory.cfm?Story_ID=3422965

Meer over de Leed standard:
http://www.usgbc.org/