Global Dimming
Gisteren een programma gezien, bij de BBC, over "Global dimming" was al met al nogal verontrustend. Het gaat erover dat er de er steeds minder zonlicht de aarde bereikt door vervuiling van stofdeeltjes van de atmosfeer. Hierdoor worden er meer wolken gevormd en bereikt de zon minder ons aardoppervlak (tot wel 10% minder zonlicht). Het vreemde is dat door dit effect het broeikas effect waarschijnlijk onderschat wordt. Nu we in Europa steeds minder stofdeeltjes uitstoten wordt de toename in temperatuur in ons gebied groter dan verwacht.
Meer info hierover:
http://www.bbc.co.uk/sn/tvradio/programmes/horizon/dimming_prog_summary.shtml
http://www.guardian.co.uk/life/feature/story/0,13026,1108853,00.html
Ik denk dat het al met al en reeconsideratie vraagt van wat we nu met zijn allen in de lucht smijten, of het nu stof deeltjes is of CO2. Mijn scepsis rond het broeikaseffect en ander klimatologische invloeden die wij als mens op de aarde hebben is door dit programma behoorlijk veranderd.
Cartoon:
Cartoonist Suzy Becker is author/illustrator of the new illustrated memoir I Had Brain Surgery, What's Your Excuse? and the international bestseller All I Need to Know I Learned from My Cat. Her cartoons also appear in SEED and Funny Times.
3 Comments:
toevallig ook gezien, werd er ook behoorlijk depri van. Een paar
kantekeningen: 1. klimaat is zo moeilijk te voorspellen dat niemand het precies weet. 2. De gevolgen van de industrialisatie van China zijn zeer complex en moeilijk in te schatten, maar het zou me niets verbazen als die chineezen een deel van de global dimming van de toekomst voor hun rekening nemen door hun extreem milieuonvriendelijke uitstoot. 3. waarom besteeden ze maar 1 minuut aan wat ze op het eind als een van de meest gevaarlijke ontwikkelingen noemen: die gassen die vrijkomen bij groenland (het brandende water)? Een doemscenario van woestijn in Noord Europa lijkt me dan ook wat ver gezocht. Echter vrolijk werd ik niet van de docu.
Maarten
Best wel interessant wat je hier geschreven. Dus als ik het goed begrijp zou het broeikas effect dus nog veel groter zijn als er geen stofdeeltjes in de atmosfeer zouden zitten? Waaruit komen deze stofdeeltjes? En wat zou hieraan moeten worden gedaan (en door wie)? En wat zijn de consequenties voor Europa/de VS bijvoorbeeld?
Arik
Persoonlijk schaar ik het onderwerp van de global warming onder de groep opgeklopte issues waar de westerling zich graag druk over maakt. Het zou een lagere plek op ons prioriteitenlijstje verdienen dan nu het geval is. Meest recent zijn over dit onderwerp nog stukken verschenen in Science die laten zien dat (zoals blijkt uit ijsboringen aan de noordpool) global warming wellicht minder het gevolg zou zijn van onze milieuverpesting als van natuurlijke klimatologische variaties (uiteraard betekent dit dat ik ook binnenkort hier de link moet pasten om dit te staven; belofte maakt schuld). Hiermee wil ik maar zeggen dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is. Terug naar het prioriteitenlijstje; drie weken voorafgaand aan de tsunami stierven in zuid-oost azie evenveel mensen aan behandelbare aandoeningen als er omkwamen bij de tsunami zelf; vijfeneenhalf miljoen HIV geinfecteerden in Z-Afrika; dat zijn issues waar ik stil van word.
Marnix
Een reactie posten
<< Home