Medische Hulp aan 3e wereld en Economie
Naar aanleiding van commentaar Marnix:
" Persoonlijk schaar ik het onderwerp van de global warming onder de groep opgeklopte issues waar de westerling zich graag druk over maakt. Het zou een lagere plek op ons prioriteitenlijstje verdienen dan nu het geval is. Meest recent zijn over dit onderwerp nog stukken verschenen in Science die laten zien dat (zoals blijkt uit ijsboringen aan de noordpool) global warming wellicht minder het gevolg zou zijn van onze milieuverpesting als van natuurlijke klimatologische variaties (uiteraard betekent dit dat ik ook binnenkort hier de link moet pasten om dit te staven; belofte maakt schuld). Hiermee wil ik maar zeggen dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is. Terug naar het prioriteitenlijstje; drie weken voorafgaand aan de tsunami stierven in zuid-oost azie evenveel mensen aan behandelbare aandoeningen als er omkwamen bij de tsunami zelf; vijfeneenhalf miljoen HIV geinfecteerden in Z-Afrika; dat zijn issues waar ik stil van word."
It is rotten in zuid oost Azie. In drie weken tijd stierven er dus 175.000 mensen in zuid-oost azie aan behandelbare aandoeningen. Hoe kan dat? is dan mijn vraag. Zijn de behandelingen te duur? is de gezondheidsinfra slecht? Zijn de mensen niet goed opgeleid? Mijn vermoeden is dat het simpelweg met armoede te maken heeft en dat dit de kern is die opgelost moet worden. Natuurlijk moeten we zoveel mogelijk mensen helpen maar in sommige landen is het water naar de zee dragen. Kinderen gezond te wereld laten komen om ze een paar jaar later door TBC of zo iets weer dood te laten gaan. Het lijkt mij dat we in dat soort landen stevig moeten aandringen op economische hervormingen in de vorm van instituties die het private eigendom beschermen en de verhandelbaarheid van deze eigendommen vergoten. En zelf onze handelsbarriers naar de derde wereld landen moeten opheffen (behalve landbouw, ik wil geen graan uit ethiopie of ander instabiel land). Verder kennisoverdracht, boycot van "niet rechtvaardige" dictaturen, en in de tussentijd zo goed en kwaad als het kan mensen medisch blijven helpen.
2 Comments:
D.
Laten we vooral niet teveel plannen voor deze mensen maken. Aandringen op hervormingen heeft geen zin. Alleen als de dictatoren het zelf willen zullen ze eraan beginnen. Er zijn inmiddels al genoeg succesvoorbeelden van politieke systemen van diverse repressieviteit. (De door jouw genoemde instituties prive bezit, en handel daarin zijn inderdaad cruciaal, samen met politieke stabiliteit en vrijhandel). Er hoeft geen politieke vrijheid te bestaan voor een land om tot economische ontwikkeling te komen. Al zal op de langere termein politieke vrijheid een betere garantie voor economische stabiliteit vormen.
En graan uit Ethiopie eet je al heel lang, je weet het alleen niet. Dat zit namelijk zo. Onze miljoenen koeien en varkens eten zoveel dat er een oppervlakte van 14 maal Nederland voor nodig is om ze allemaal te voeren. Er gaat geloof ik vier kilo graan/soja etc in een kilo vlees. Heel veel van dat voer komt uit de derde wereld. Veel ook uit Ethiopie. Onze koopkracht is zo groot dat zelfs ten tijde van de ergeste hongersnoden in de jaren tachtig er ten alle tijde meer dan dubbel zoveel graan uit Ethiopie werd geexporteerd dan wij er als goedbedoelde voedselhulp terug naartoe stuurde. Het is dan ook zeer zeldzaam dat er ergens hongersnood is omdat er fysiek te weinig voedsel in het land aanwezig is. Ook van invloed is de historische ontwikkeling van de distributie en transport infrastructuur. In alle voormalige kolonien liepen de spoorlijnen allmaal naar de zeehavens. Tussen belangrijke steden in het binnen land ligt er vaak geen infrastructuur.
Dus laten we in godsnaam onze grenzen voor alle landbouw goederen openstellen. Er wordt toch wel genoeg geproduceerd, een burgeroorlog in Ethiopie heeft geen invloed op de beschikbaarheid en de prijs van brood en koek in Nederland. Wel op de honger in Afrika.
Ter serieuze overweging, onder het mom: Geen woorden maar daden!
tav de honger in de derde wereld. Je kunt zelf een eerste stapje nemen:
Word vegetarisch!!!
Het scheelt ook een hoop dierenleed.
Aan dierenleed zit onbewustzijn verbonden: mensen doen hun ogen dicht voor leed van een ander. Mensen zijn egouistisch, niet medelevend, minder fijngevoelig.
En dat allemaal omdat we nog niet weten dat een sappige, goed op smaak gebrachte vegetarische maaltijd ook heerlijk kan zijn.
Bovendien is die , mits zonder chemische toevoegsels, ook gezonder!
gezonde groet,
Mike
Een reactie posten
<< Home